Williams Favourite

Een klassieke Engelse Spider.

Een patroontje wat het naar mijn ervaring bijna overal goed doet. Ik heb er mee gevist in de Metuje in Tsjechie, de Doubs, Desoubre, en Tarn in Frankrijk, in verschillende rivieren in Noorwegen, Duitsland, Zwitserland en Engeland.

Maar ook op ons eigen verenigingsviswater doet hij het bij tijd en wijle goed.

Vraag dit maar eens aan een aldaar gevangen regenboog, die heeft vast nog wel een dikke lip.

Als ik de vis niet aan het wateroppervlak met een droge vlieg kan belagen, dan doe ik het er onder met dit spidertje.

Spelenderwijs kwam ik er in de loop der jaren achter dat hij gevist met wat verzwaring in de vorm van een goud of zilverkop meer vis in het schepnet bracht.

Het beste resultaat krijgt men als men ze vist in een team, een verzwaarde aan de punt en een onverzwaarde als dropper.

Zeker gevist “Down and Across” geven deze spidertjes zeer goede resultaten. Een aanrader is wel dat je fluorcarbon gebruikt en zo dun mogelijk vist. Op de Ourthe vis ik met 10/00 fluorcarbon en met een 7′ of 8′ hengeltje. De Williams Favourite kan men binden op haakmaat 12 t/m 16 en hoeft niet kleiner te worden gebonden.

We waren jaren geleden eens met een groepje verenigingsleden voor een weekje vliegvissen naar Tsjechie om er te gaan vissen in de Metuje. Ons verblijf was geregeld bij een Nederlandse familie welke in Novy Hradec een prachtig oud hotel beheerden. Ons verblijf die week koste er overigens geen drol. Ook het leven daar was er toen heel goedkoop. De weekvergunning koste er ook bijna niets. Zelfs de vele regen tijdens ons verblijf die week koste er niets. Toen we er eindelijk konden/stonden te vissen, op een gedeelte benedenstrooms de waterzuivering, stond ik naast Aad op een stuk snelstromend ondiep water te vissen met de Williams Favourite aan de leader. Aad ving zo zijn visjes, maar bij mij ging het letterlijk en figuurlijk als de brandweer. Ik ving er die middag en dit is echt niet overdreven, over de veertig forelletjes en ook wat vlagzalmen(pjes). Waar ik ook ga of sta voor wat het vliegvissen betreft, de Williams Favourite zit altijd in een apart vliegendoosje in één van de vele zakken van mijn vliegvisvest of slingbag. Het binden er van heeft niet veel om het lijf. Voor de body gebruik ik Pearsalls black silk, een stukje zilverdraad voor de ribbing, (een goud of zilverkop) en voor de hackle een natural hennenskin..

“Maekem maer is nae”

Rinus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven